Repin buhač (Chaetocnema tibialis)

Opis štetnika: repin buhač mali je kukac ovalna tijela veličine 1,5 – 2 mm sa zadebljalim stražnjim nogama koje im služe za skakanje. Boja tijela im je tamna, s metalnim sjajem. Odrasli prezime u tlu u blizini prošlogodišnjeg repišta. Izlazak buhača iz tla preklapa se s rokovima nicanja šećerne repe, kada se temperatura zraka podigne na 12°C i temperetura tla zagrije više od 5°C.

Simptomi: Odrasli štetnici rade štetu izgrizanjem lišća na kojem ostavljaju male rupice promjera 1 mm, koje se rastom lista šire. Najveće štete na šećernoj repi nastaju napadom buhača na tek izniklu repu, kada štetnik izgriza ne samo kotiledone nego i samu stabljiku, pa se čini da biljka nije ni iznikla. Što je brži razvoj biljke štete su manje kada biljka razvije četiri i više pravih listova štete se naglo smanjuju. Važno je da repa što prije prođe fazu kotiledona što uvelike ovisi o agrotehnici, ali i vremenskim uvjetima. Inače šećerna repa u nicanju može stradati u samo nekoliko dana. Pri jakom napadu od pet buhača na jednu repu u stadiju kotiledona, usjev biva uništen gotovo za jedan dan.

Suzbijanje: agrotehničke mjere - što raniju sjetvu i pravilnu gnojidbu, da bi biljka što brže prošla osjetljiv stadij kotiledona. U prošlosti se suzbijanje provodilo i mehaničkom metodom, presvlačenjem dasaka namazanih kolomazom (danas može biti i ljepilo) neposredno iznad redova tek iznikle repe; kemijske mjere - primjena insekticida nakon prijeđenih pragova odluke, uporaba insekticida različitog mehanizma djelovanja.

Dugoročna prognoza: temelji se na brojnosti imaga prije prezimljenja. Ako se u kolovozu utvrde tri grizotine na lisnoj površini od 2 cm, i ako prevladavaju standardni uvijeti zime, može se očekivati jak napad na usujevima u proljeće.

Kratkoročna prognoza: temelji se na vizualnim pregledima biljaka odmah nakon nicanja. Pregledava se 1 m reda na nekoliko mjesta.

Signalizacija: ako se utvrde prosiječno dvije rupice na listu ili 5 do 8 imaga na duljinskome metru, potrebno je provesti suzbijanje. Kasnije, kada su biljke u fazi prvog para lista, prag se odluke povećava na 3 do 4 grizotine.

 
 Dokumenti za preuzimanje:
OSJETLJIVOST REPINA BUHAČA NA INSEKTICIDE (2019.)
 
 
AKTIVNE TVARI
 
  Štetnici - Sve