KALIFORNIJSKI TRIPS

Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis)

Opis štetnika: odrasli oblici su vrlo sitni, veličine 0,9 – 1,4 mm. Ženke su žute boje sa tamnijim dijelovima zatka. Mužjaci su manji od ženki, svjetlo žute boje. Ličinke su vrlo sitne, beskrilne sa crvenim očima i teško se opažaju.

Simptomi: glavne štete čine odrasli oblici i ličinke, a simptomi ovise o biljnoj vrsti i organu na kojem se nalaze. Na listovima se javljaju bjelkaste točkice i crtice koje, s vremenom, nekrotiziraju. Nekroze se spajaju pa dijelovi lišća posmeđe, a za jake zaraze lišće se osuši. Na pupovima i plodovima dolazi do deformacije (paprika), a napadnuti cvjetovi gube estetsku vrijednost.

Suzbijanje: agrotehničke mjere - sadnja zdravih, štetnicima nenapadnutih presadnica, suzbijanje korova domaćina u nasadu i oko zaštićenih prostora, temeljito čišćenje unutarnjih staklenih površina, armature, sistema za navodnjavanje i zagrijavanje sterilizantom, postavljanje zaštitnih mreža na ulaze i ventilacijske otvore (okca promjera 100 – 150 µm), uništavanje biljnih ostataka nakon berbe, postavljanje većeg broj plavih ljepljivih ploča u nasad (1 ploča/10m²), eradikacija visokom temperaturom zraka u praznom zaštićenom prostoru zatvaranjem svih ventilacijskih otvora i ulaza; kemijske mjere - primjena insekticida nakon prijeđenih pragova odluke i uporaba insekticida različitog mehanizma djelovanja

Prognoza: postavljanje plavih ljepljivih ploča u nasad. Za praćenje populacije potrebno je postaviti jedno ploču na 100 m².

Signalizacija: prag odluke je prosječno 10 uhvaćenih tripsa na jednoj plavoj ljepljivoj ploči.

 
 Dokumenti za preuzimanje:
OSJETLJIVOST KALIFORNIJSKOG TRIPSA (PAPRIKA I KRASTAVCI) NA INSEKTICIDE (2019.)
 
 
AKTIVNE TVARI
 
  Štetnici - Sve