LOBODA BIJELA

pepeljuga, guščja noga, kenopot, svinjska smrt, jurčica, jurčica bijela, jurčica prahnasta i jurjevac (Chenopodium album) 

Opis: jednogodišnja vrsta iz porodice Chenopodiaceae. Razvija kratak razgranat korijen. Stabljika je uspravna, glatka, razgranata, uzduž užlijebljena, svjetlo zelena, mjestimično crvenkasta. U povoljnim uvjetima ova vrsta može narasti čak do 2,5 m. Listovi su svijetli ili tamnozeleni, ovalno kopljasti do oblika romba, djelomično ili po čitavom rubu nazubljeni. S gornje strane su posuti brašnastim prahom zbog čega se u narodu i naziva pepeljuga. Listovi su izmjenični ili nasuprotni, a kad alterniraju, zavojiti su, a samo ponekad grade rozete i polurozete. Veličina lista kreće se od 1 do 12 cm u dužinu i 0,5 - 0,8 cm u širinu. Prosječna proizvodnja sjemena lobode je od 3 000 do 20 000 sjemena po biljci, mase 1000 sjemenki 0,3 grama. Sjemenke su polimorfne što znači da se na istoj jedinci sjemenke mogu morfološki i fiziološki razlikovati po boji, masi, obliku i načinu otpuštanja s majčinske biljke. Sjemenke lobode su sposobne proklijati i 20 godina nakon što dospiju u tlo. Prema vremenu nicanja loboda je ranoproljetna vrsta, s biološkim minimumom od 3,4°C pa se učestalo pojavljuje u ranoproljetnim usjevima (pr. šećerna repa) ali i ostalim okopavinskim usjevima (kukuruz, soja i dr.). Može nicati u uvjetima visokog vodnog stresa kao i u širokom rasponu pH tla vrijednosti od jako kiselih do alkalnih.

Suzbijanje: Preventivne mjere (sprječavanje osjemenjivanja), kemijske mjere, mehaničke mjere. Dobar učinak postiže se primjenom umanjenih doza herbicida u ranoj razvojnoj fazi kada morfološke barijere na listovima (vosak) nisu značajno razvijeni.

Mogućnost prognoze: Loboda je prisutna gotovo na svakoj njivi. Kao i za ostale korovne vrste prognozirati zakorovljenost je moguće: analizom banke sjemena, metodom solarizacije, sumiranjem toplinskih jedinica potrebnih za nicanje lobode te korištenjem prognoznih modela nicanja (još uvijek nisu dostupni u RH). Za poljoprivredne proizvođače najpraktičnija je solarizacija odnosno pokrivanje manjeg dijela poljoprivredne površine PVC folijom s ciljem povećanja temperatura odnosno poticanja nicanja korova. Na ovaj način dobije se informacija o korovnoj flori na njivi i očekivanoj zakorovljenosti u tekućoj godini (prije nego korovi poniknu u usjevu). Ovo je praktično rješenje za poljoprivrednike da i prije sjetve saznaju koje korove mogu očekivati u polju i tome prilagode mjere suzbijanja.

 
 
AKTIVNE TVARI
 
 GALERIJA SLIKA
 
 
  Korov - Sve