PALEŽ CVIJETA I IZBOJA I SMEĐA TRULEŽ PLODOVA

Palež cvijeta i izboja i smeđa trulež plodova (Monilinia laxa, M. fructigena i M. fructicola)

Opis bolesti: Palež cvijeta i smeđa trulež plodova dva su tipa bolesti koje na koštičavom voću uzrokuju gljive iz roda Monilinia. Javljaju se na svim vrstama koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja i višnja) i mogu uzrokovati relativno visoke gubitke. Palež cvijeta i izboja najčešće uzrokuje Monilinia laxa, dok trulež plodova mogu uzrokovati Monilinia fructigena, M. laxa i M. fructicola. Sve tri vrste prisutne su u Hrvatskoj.  

Simptomi: Palež cvjetova prepoznaje se po sušenju cvjetova i izbojaka. Latice poprime smeđu boju, smežuraju se i osuše. Listovi na zahvaćenim izbojima posmeđe, ali ne otpadaju. Zaraženi plodovi također najčešće postaju smeđi, meki i često se smežuraju. Relativno brzo nakon zaraze, na zaraženim plodovima počinju se stvarati nakupine „jastučića“ smeđe, sivo-smeđe, bjeličaste ili žućkaste boje.

Suzbijanje: Važna agrotehnička mjera u suzbijanju bolesti jest mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih organa, naročito uklanjanje mumificiranih plodova zaraženih tijekom sezone koji ostaju na stablu (tzv. „mumije“). Izbjegavanje oštećenja plodova prilikom berbe i transporta umanjuje mogućnost zaraze. Bez obzira na spomenute mjere, primjena fungicida osnovna je mjera zaštite protiv paleži cvijeta i smeđe truleži ploda. Fungicidi se primjenjuju jednom do dva puta tijekom cvatnje, ovisno o vremenskim prilikama i trajanju same cvatnje. Protiv truleži ploda fungicidi se primjenjuju u razdoblju od nekoliko tjedana do pred berbu, ovisno o karenci sredstva.       

 
 Dokumenti za preuzimanje:
OSJETLJIVOST Monilinia VRSTA NA NEKE FUNGICIDE (2019.)
 
 
AKTIVNE TVARI
 
 GALERIJA SLIKA
 
 
  Biljni patogeni - Sve