SIVA PLIJESAN

Siva plijesan (Botrytis cinerea)

Opis bolesti: Siva plijesan uobičajen je naziv za bolesti koje uzrokuje gljiva Botrytis cinerea. B. cinerea parazitira na vrlo velikom broju biljaka domaćina. Osobito štetnom smatra se na vinovoj lozi, jagodi, malini i kupini, rajčici, salati i brojnim cvjećarskim kulturama. B. cinerea može zaraziti različite biljne organe, no najčešće napada zrele plodove. Gljiva je izvrsno prilagođena i saprofitskom i parazitskom načinu života.     

Simptomi: Simptomi bolesti koje uzrokuje B. cinerea ovise o biljnoj vrsti i fazi bolesti. Gljiva može uzrokovati palež cvjetova, kod drugih može uzrokovati trulež stabljike, a najčešće uzrokuje trulež plodova. Karakterističan znak bolesti je pojava sivog, smeđeg ili sivo-smeđeg „maška“, nakupina micelija i spora koji se redovito javlja u uvjetima povišene vlažnosti zraka.

Suzbijanje: B. cinerea za zarazu biljaka i svoj razvoj zahtjeva vodu ili visoku relativnu vlažnost zraka. Svim zahvatima kojima se smanjuje vlažnost zraka ili biljnih organa smanjuje se rizik od pojave i razvoja bolesti. Ipak, na velikom broju kultura siva plijesan suzbija se kemijski, primjenom fungicida. Primjena fungicida ovisi o kulturi, tipu proizvodnje, riziku od razvoja bolesti i drugim čimbenicima. Na voćarskim kulturama i na vinovoj lozi tretiranja su uglavnom usmjerena na razdoblja od cvatnje do zrelosti plodova. Najvažnijim tretmanima smatraju se oni koji se provode prije berbe, ovisno o karenci sredstva.

 
 Dokumenti za preuzimanje:
OSJETLJIVOST Botrytis cinerea NA NEKE FUNGICIDE (2019.)
 
 
AKTIVNE TVARI
 
 GALERIJA SLIKA
 
 
  Biljni patogeni - Sve