PLAMENJAČA KRUMPIRA I RAJČICE

Plamenjača krumpira i rajčice (Phytophthora infestans)

Opis bolesti: Plamenjaču krumpira i rajčice uzrokuje pseudogljiva (oomiceta) Phytophthora infestans. Plamenjača se ubraja među najvažnije i potencijalno najdestruktivnije bolesti krumpira i rajčice. U godinama povoljnima za njen razvoj štete mogu biti velike, no u suhim godinama razvoj bolesti može biti vrlo slab i štete su zanemarive. U povoljnim uvjetima plamenjača se razvija vrlo brzo. P. infestans napada nadzemne dijelove biljaka, a osobito štetne mogu biti zaraze plodova rajčice ili zaraze gomolja krumpira. Razvoj bolesti ovisan je o oborinama i vlažnosti biljnih organa.

Simptomi: Listovi i stabljike krumpira napadnuti plamenjačom potamne i trunu. Na naličju listova u uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka stvara se bjeličasto-sivkasta prevlaka, koja nastaje uslijed izbijanja sporagiofora i sporangija iz zaraženog biljnog tkiva. Kod sunčanog, toplog i suhog vremena zaražene stabljike i listovi su smeđi i suhi, a čitav usjev ili nasad može izgledati kao „spaljen“, po čemu je bolest dobila ime. Na zaraženim plodovima rajčice razvija se smeđa okrugla pjega koja se brzo širi i zahvaća čitavi plod. Na zaraženim gomoljima krumpira javljaju se plavičasto-smeđa udubljenja, ispod kojih nekroza ograničeno prelazi u meso gomolja. Zaraženi gomolji obično trunu u polju ili tijekom skladištenja uslijed naseljavanja sekundarnih mikroorganizama, najčešće bakterija.

Suzbijanje: Plodored i prostorna izolacija usjeva mjere su kojima se donekle može smanjiti rizik od pojave bolesti. Suvremeni kultivari krumpira i rajčice različito su osjetljivi prema plamenjači, no suzbijanje bolesti primjenom kemijskih fungicida i dalje predstavlja osnovnu mjera zaštite. Rokovi primjene fungicida mogu se relativno precizno odrediti primjenom raznih prognoznih modela, koji omogućavaju racionalniju i ekonomičniju zaštitu. Bez obzira na to, mnogi proizvođači krumpira i rajčice i dalje se često oslanjaju na empiriju ili se prilagođavaju fazama razvoja usjeva. Prva tretiranja krumpira nerijetko se obavljaju nakon zatvaranja redova, a na rajčici nakon cvatnje.

 
 Dokumenti za preuzimanje:
OSJETLJIVOST Phytophthora infestans NA NEKE FUNGICIDE (2019.)
 
 
AKTIVNE TVARI
 
 GALERIJA SLIKA
 
 
  Biljni patogeni - Sve