PEPELNICA VINOVE LOZE

Pepelnica vinove loze (Erysiphe necator)

Opis bolesti: Pepelnica se uz plamenjaču smatra najvažnijom bolesti vinove loze. Gubici uslijed jake pojave pepelnice mogu biti potpuni. Uzročnik pepelnice, gljiva Erysiphe necator, obligatni je i specijalizirani parazit koji napada samo lozu. Bolest se najbolje razvija na bobicama (grozdovima), no može zaraziti i listove i mladice. Najveće štete uzrokuju rane zaraze grozda, neposredno nakon oplodnje cvjetova i zametanja bobica.  

Simptomi: Pepelnica vinove loze prepoznaje se po karakterističnim bjeličastim do sivkastim pepeljastim prevlakama na zaraženim biljnim organima. Prevlaka je rjeđa i teže uočljiva na listovima, koji uglavnom nastavljaju funkcionirati i ne suše se. Rane zaraze grozdova dovode do prestanka rasta bobica i njihovog pucanja. Pucanje bobica događa se i kasnije, ukoliko su one zaražene u fazi aktivnog rasta. Grozdovi mogu biti djelomično ili potpuno prekriveni sivkastom prevlakom. Kasne zaraze na bobicama uzrokuju pojavu „mrežavosti“, što može biti štetno na stolnim sortama.

Suzbijanje: Sve sorte vinove loze manje su ili više osjetljive na pepelnicu. Suzbijanje pepelnice temelji se na primjeni fungicida. Sumpor, jedan od prvih fungicida uopće, počeo se u poljoprivredi koristiti upravo zbog zaštite od pepelnice vinove loze. Primjena fungicida temelji se na empiriji ili na prognozi, a moguća je gotovo od bubrenja pupova do zatvaranja grozdova, ovisno o sorti, području uzgoja i pritisku bolesti. Kritičnim razdobljem za razvoj pepelnice smatra se razdoblje od cvatnje do zatvaranja grozdova.

 
 
AKTIVNE TVARI
 
 GALERIJA SLIKA
 
 
  Biljni patogeni - Sve